Reda ut tanketrassel och identifiera otydliga känslor genom samtal?
När vi vill förmedla något till någon vill vi gärna bli förstådda. Det får oss att försöka hitta formuleringar som kan vara begripliga för den man talar med. I den processen, då vi formar uttryckbara meningar av något, gör vi det även mer tydligt och begripligt för oss själva. Ofta kommer insikter innan vi hunnit uttala meningen.
På det sättet får man tag i tankar, synsätt och känslor som ligger långt bak i sinnet som påverkar våra tankemönster och beteendemönster på ett delvis omedvetet plan. Tunga, självdömande och ångestrelaterade tankar som kan härja fritt inom oss kan avväpnas, ifrågasättas och avslöjas som ologiska när de tas fram i ljuset.
Att tala med någon där det känns fritt och tryggt att uttrycka sig kan vara mer stimulerande än att ha tankarna på loop. Är den man talar med både empatiskt engagerad och strukturellt kompetent blir man både känslomässigt validerad och får med sig nya tankesätt och verktyg.
Bilddesign: Sjörå Konst N. S.
Urdkraft erbjuder psykosocialt inriktad samtalsterapi. Verktyg och metoder genomsyras av ett salutogent perspektiv där fokus läggs på vad som ger hälsa, sinnesro och tillfredställelse i vardagen. Vid medvetna besök i svåra minnen vägleds du genom dem bland annat genom att vidbehålla närvaro i kroppen och nuet.
Med Anna-Karin som samtalsterapeut är du, dina behov och önskningar i centrum. Hon är bra på att identifiera prestationsprinsessor-/prinsar, jantelagare, intellektualiserare m.m. Van att föra samtal kring utmattning, hjärntrötthet och hur man på ett hållbart och skonsamt sätt tränar upp sin arbetsförmåga. Anna-Karin utbildar bland annat i kontakten med den inre vägledningen, energihantering, balans i känsloreglering, känslovalidering och självförståelse.
Klicka här för att komma till Priser och bokningskalender.
En intellektualiserare har en skärpt tankeförmåga och är djup, kunnig och snabb i analyser. Denne har ofta logiska förklaringar som rör sig på flera olika plan kring sitt mående, beteenden och tankemönster. När en känsla kommer plockas den snabbt upp i tankekontoret och behöver valideras för att accepteras. Om tillräckliga skäl inte hittas så används logiska förklaringar till varför känslan bör avfärdas. Personen kan fråga sig själv ”Varför är jag upprörd nu? Har jag tillräckligt med skäl för att vara det?” Med ofta välartikulerat och genomtänkt tal kan till och med terapeuter få bilden av att personen kan behandla sig själv. I vissa fall underhålls enbart intellektualiserandet i en vältalig kapplöpning av analyser som är både bra och stimulerande men där kroppen och de faktiska känslorna hamnar i skymundan.
Då har du nytta av att:
Öva på förmågor som:
Lära dig fler sätt att:
Det är genom att låta känslor finnas, inte analyseras, som vi undviker blockerande korvstoppning och ett ”lager på lager” i känslosystemet. Ett igenproppad eller överfullt känslolager skapar trassel, otydlighet och dövhet i känslorna vilket kan göra det svårt att tydligt känna sitt Ja, sitt Nej och sin passion.
Apropå korvstoppning:
En flaskhals där känslor sväljs ner och hålls tillbaka. Djupet, styrkan och oförutsägbarheten i känslolagret kan kännas skrämmande och överväldigande. Ofta söks yttre stimulans i ett kontinuerligt flöde av sällskap, skärmar, information, samtal, spel, lyssnande och skrollande för att undvika att känslorna sipprar ur. För man vet ju inte vad som kommer. Är det glädje eller ångest? Ett fint minne eller ett jobbigt? Kanske kommer alla varianter i en ostämd kör. Börjar känsloläckage blir mer påtagligt eller om själva flaskhalsen börjar kännas av, till exempel som en åtsnörd hals kan flaskan ha blivit full. Nedträngningen av känslor blir svårare och börjar alltmer ta sig ut i fysiska åkommor.
Då har du nytta av att:
Öva på förmågor som:
För det kan det behövas:
Det är när känslorna får finnas i stunden då de uppkommer som korvstoppningen upphör och känslolagret slutar fyllas. Är man i en situation då känslorna inte är lämpliga kan ett hälsosamt utlopp, som inte skadar eller påverkar någon annan, behövas senare. Ett första steg kan vara att minska den yttre stimulansen och vara med sig själv de gånger som korta ögonblick av stillhet bjuds.
Det eviga flödet av yttre stimulans kan leda till ett överstimulerat sinne:
En överstimulerad person har ofta många bollar i luften och vill upprätthålla ett visst tempo under dagen. Som jämförelse kan man se att ett så kallat övertrött och överstimulerat barn ofta agerar mer livligt och spänt. Barnet kan springa runt i cirklar, vara högljudd, göra överdrivna rörelser och vara ofokuserat kontaktsökande i kampen mot sömnen. Vad gör vuxna i denna kamp? Den som råder mot tröttheten, oproduktiviteten och stunder av mindre fokus. För visst är det en kamp mot tröttheten, mot vila och sömn. Både medvetet och omedvetet används yttre stimulans för att hålla igång. Mobilen och annan elektronink är effektiva verktyg i detta. Sällskap och sysslor är andra. Det är när allt stannar upp, även för ett ögonblick som det röriga snurrandet och mattheten inuti blir påtagligt. En stor rastlöshet kombinerat med invanda mönster ser till att inga ostimulerande sekunder infaller sig förutom när sinnet ger vika för nära på knockad sömn. Sömn som ofta kommer av utmattning eller medicinering.
Då har du nytta av att:
Öva på förmågor som:
För det kan det behövas:
Det kan behövas en acceptans kring att man är trött eller är överväldigad av tankar och känslor. Även prioriteringar kring vad som är viktigast - Just nu. Med acceptans menas inte att acceptera saker som är dåligt och nedbrytande, utan att släppa den inre piskan vad gäller ”borden” och föreställda ”måsten”.
Drömmar och förväntningar inom intressen, yrken, utseende, socialt liv med mera är något som behöver få finnas med och balanseras. Dock under olika tider i livet, som till exempel vid småbarnsåren, är det rimligt att sänka kraven på allt som inte är ett måste i nuet. Att inombords sänka ribban, tillfälligt, kan hjälpa att ge ro och fokus på det som är just nu.
Denna bloggpost kommer då och då att utökas.
Maila info@urdkraft.se om du önskar att ett särskilt tillstånd tas upp här.
Skapas 2023-02-10. Uppdaterad 2024-02-07
© 2023 Copyright Urdkraft
Prenumerera på Urdkrafts Nyhetsbrev.
Skriv upp dig på gratis nyhetsbrev för att vara först med att få information om nya kurser, e-böcker, föreläsningar med mera.
*Du kan när som helst säga upp denna gratis prenumeration. Urdkraft kommer inte dela din information med någon.
© 2024 Copyright Urdkraft • Användar- och köpvillkor •